Tour de France 2011 – 3. etape


Så skal sprinterne i kamp! Tredie etape lægger i hvert fald op til at de hurtige fladlandsafsluttere skal i aktion for første gang. Turen fra Vendée-regionen ind i Bretagne er så flad som den næsten kan blive – mægtige 67 meter er rutens højeste punkt – og selv om det ved tidligere lejligheder er sket, at et udbrud er kørt hjem dagen efter holdtidskørslen, så tror jeg simpelt hen ikke på en sådan udvikling i dag.

De mest interessante aspekter ved ruten er det stykke på anden halvdel af etapen, hvor feltet nærmer sig kysten. Det kan blive dramatisk hvis vinden sætter sig for at drille, og specielt passagen af dagens kategoriserede stigning – den opad Saint-Nazaire-broen – kan blive lusket. Nogen kan måske huske billederne fra holdtidskørslen i Tour de France 2000, hvor en superstærk Lance Armstrong netop her splittede sit US Postal-hold ad, og de små lette klatrere Roberto Heras og Manuel Beltran var ilde ude. Holdet fik dog styr på organisation igen, og kørte i mål som nummer to efter suveræne ONCE.

Den slags billeder vil det naturligvis være sjovt at se igen i dag, men desværre lader det til at vejret ikke helt lægger op til det. Derfor peger alt i retning af en traditionel massespurt, hvor Mark Cavendish (HTC-High Road), Tyler Farrar (Garmin-Cervelo), Alessandro Petacchi (Lampre), Andre Greipel (Omega Pharma-Lotto), unge Denis Galimzyanov (Katusha) og resten af sprinterfolket skal udkæmpe deres drabelige duel.

Normalt vil Cavendish være favorit på sådan en etape, og det er han naturligvis også. Værd at bemærke er det dog, at superstjernen i sine seneste Grand Tours har været lidt længe om at komme i gang. Således skulle man i årets Giro d’Italia helt hen til 10. etape før han slog til. I sidste års Vuelta a Espana varede det endnu længere, da han først vandt en individuel sejr på 12. etape, mens han i fjorårets Tour de France missede to massespurter inden han endelig slog til på femte etape. Til gengæld plejer han så også at vinde i stimer, når først han er nået så langt. Så måske er det i dag at for eksempel den snu Petacchi skal gøre sine hoser pointtrøjegrønne, for jeg tror det er ham der har størst chance for at slå Cavendish, netop fordi han er en listig taktiker. I ren hurtighed er der næppe nogen der slår briten.

Kækt outsiderbud

Ben Swift (Sky). Det 23-årige stjernefrø har haft et strålende 2011, hvor det foreløbig er blevet til fem sejre, alle i massespurter. Swift er en interessant type, der ligesom de fleste af sine engelske og australske sprinterkolleger er opfostret på banen. Erfaringen herfra giver ham en fordel i positionskampen, hvor han formår at placere sig fornuftigt, og lægger man dertil en glimrende topfart, så har man en rigtig dygtig sprinter. Swift er desuden ganske holdbar i lidt mere bulet terræn, hvor han ofte kan overleve et par bakker, hvor mange af de øvrige sprintere falder fra. Det er dog næppe en egenskab han får brug for på dagens flade etape, men får han skruet de hurtige ben på, så bliver han en spændende outsider.

Explore posts in the same categories: Cykelsport

Tags: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Skriv en kommentar